Zo praat je over geld

Zo praat je over geld

Het gespreksonderwerp ‘geld’ is een gevoelig onderwerp. Het is moeilijk om erover te beginnen. Toch is het nuttig om over geld te praten. Je kunt namelijk van elkaar leren! Hoe gaan anderen met hun geldzaken om? Lossen ze hun huis extra af of misschien beleggen ze met hun (spaar)geld. Of sparen ze ergens voor. Als jij dat ook wil, dan is het best handig om te weten hoe anderen dat doen.

Wij hopen praten over geld gemakkelijker te maken met deze tips:

 1. Begin luchtig en bouw het gesprek op
  Dat doe je door het onderwerp luchtig aan te snijden in een passende situatie. Als je bijvoorbeeld elke dag met een collega een kopje koffie haalt in een koffiebar of op het station kun je de vraag stellen: vind je ook niet dat we onszelf te vaak verwennen met een kopje koffie? Terwijl we ook op ons werk koffie kunnen halen. Dan ligt het onderwerp ‘geld’ op tafel en is er gelegenheid om een andere vraag over geld te stellen.
 2. Kijk naar jezelf
  Heb je net geld bespaart doordat je bijvoorbeeld bent overgestapt naar een andere energieleverancier? Dan kun je dat met je vrienden delen. Wedden dat er meteen een gesprek over geld op gang komt waar je nog meer bespaartips uit kunt halen?
 3. Hoe gaan anderen met hun geld om
  Nu de spaarrente zo laag is, is het wellicht interessant om te gaan beleggen. Eerst een gratis tip: beleg alleen met het geld dat je kunt missen!
  Zijn je vrienden bezig met beleggen? Of doen ze nog iets naast hun werk waarmee ze (extra) geld verdienen? Interessant om meer over te weten te komen!
 4. Benader het onderwerp begripvol
  Als je over het onderwerp ‘geld’ wil praten, benader het dan altijd begripvol. Inkomensverschillen kunnen groter zijn dan je denkt. Het kan ook zijn dat de één in een financieel mindere tijd zit, terwijl de ander net een promotie heeft gemaakt. Of geld heeft gewonnen. Omdat er weinig over geld wordt gepraat kan het zijn dat je niet eens merkt dat een vriend in mindere tijden zit.

Tot slot: praat gewoon over geld. Ondanks dat ‘geld’ een gevoelig gespreksonderwerp is, kan het best fijn zijn om toch dingen met elkaar te delen. Daar ben je ten slotte ook vrienden voor!

Lees ook

Thema's

Nieuwsbrief