Hoe werkt pensioenopbouw in Nederland?

Hoe werkt pensioenopbouw in Nederland?

In Nederland bestaat pensioen uit 3 delen. Onderstaande afbeelding laat de 3 delen zien. Onder de afbeelding leggen we de drie onderdelen uit, we vertellen wat goed is om te weten én waar je meer informatie kunt vinden. 

 1. AOW. Iedereen in Nederland krijgt AOW van de overheid. AOW staat voor Algemene Ouderdoms Wet. Je bouwt automatisch AOW op als je in Nederland woont. Je krijgt AOW als je de wettelijke pensioenleeftijd hebt bereikt.

  Goed om te weten! Je bouwt alleen AOW op zolang je in Nederland woont. Woon je (tijdelijk) in het buitenland, dan gelden er andere regels. Op www.svb.nl vind je alle informatie over je AOW en de opbouw ervan.

 2. Werknemerspensioen. Voor dit pensioen betalen jij én je werkgever iedere maand premie aan het pensioenfonds. Het pensioenfonds belegt een deel van deze premie. Beleggen is nodig voor een goed en betaalbaar pensioen. Als het geld alleen op een spaarrekening zou staan dan lukt het niet om voldoende geld te verdienen. Het is daarom goed dat pensioenfondsen beleggen.

  Goed om te weten!
   Niet alle werkgevers zijn verplicht om hun werknemers een pensioenregeling aan te bieden. Meer informatie over het werkgevers- en werknemerspensioen vind je hier.

 3. Individuele pensioenproducten oftewel eigen vermogen. Je kunt dit zien als een aanvulling op het pensioen dat je in de eerste twee pijlers opbouwt. Het is daarom niet verplicht om in de derde pijler pensioen op te bouwen: je bepaalt zelf of je dit nodig vindt.

  Hoe kun je zelf pensioen opbouwen?
  Je kunt bijvoorbeeld een lijfrenteverzekering afsluiten, spaargeld opzij zetten of met je spaargeld beleggen. Een andere manier is zorgen dat je eigen vermogen hebt, zoals een koophuis waarvan je de hypotheek hebt afgelost.

  Hoe bepaal je of je extra pensioen in de derde pijler wilt opbouwen?
  Op www.mijnpensioenoverzicht.nl zie je welk bedrag er in jouw pensioenpot zit en wat het verwachte bedrag is dat je krijgt op het moment dat je met pensioen gaat.
  Let op: het verwachte bedrag is een inschatting: hoe ouder je bent des te zekerder de inschatting is.
  Op basis van het bedrag dat in jouw pensioenpot zit, bepaal je of je het nodig vindt om aanvullende maatregelen te nemen voor je pensioen.

  Goed om te weten! 
  Soms is het mogelijk om binnen de pensioenregeling extra pensioen op te bouwen. Vraag je werkgever naar de mogelijkheden of klik hier voor meer informatie.

Wil je meer informatie en tips? Schrijf je dan hieronder in voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Dit vind je misschien ook interessant

Interessant?

Ontvang concrete tips die je helpen om jouw pensioenzaken goed te regelen. Zo houd je nu en later invloed op jouw leven

pix
Nieuwsbrief