Hoe werkt pensioen in Nederland?

Hoe werkt pensioen in Nederland?

Ons pensioenstelsel is eigenlijk heel simpel. Een deel krijg je van de overheid en een deel bouw je samen met je werkgever op. Dit pensioen kun je nog aanvullen met eigen vermogen. Deze 3 geldstromen worden vaak pijlers genoemd.

  1. AOW. Iedereen in Nederland krijgt AOW van de overheid. Je bouwt automatisch AOW op als je in Nederland woont. Je krijgt AOW als je de wettelijke pensioenleeftijd hebt bereikt. 
  2. Werknemerspensioen. Voor dit pensioen betalen jij én je werkgever iedere maand premie aan het pensioenfonds. De uitkering hiervan begint in de meeste gevallen zodra je met pensioen gaat. Benieuwd hoe een pensioenfonds werkt of wanneer jij met pensioen kan?
  3. Individuele pensioenproducten oftewel eigen vermogen. Zie dit als een aanvulling op je pensioen. Deze is niet verplicht en voor iedereen anders.

Hoe kijk je hoe je inkomen voor later ervoor staat?
Op www.mijnpensioenoverzicht.nl zie je welk bedrag er in jouw pensioenpot zit en wat het verwachte bedrag is dat je krijgt op het moment dat je met pensioen gaat. Kijk daar dus af en toe even op, dan weet je waar je aan toe bent.

OVER ONS

We kunnen de toekomst niet voorspellen, maar alles wat je doet heeft effect op later. De Tijd van je Leven helpt je vooruit blikken. Doe dat af en toe. In ieder geval op de momenten waarop je een nieuwe weg inslaat. Nieuwsgierig naar jouw (financiële) toekomst? Blik vooruit op De Tijd van je Leven! Lees hier meer over ons. 

Thema's

Nieuwsbrief