Dít is de overeenkomst tussen marshmallows en pensioen!

Dít is de overeenkomst tussen marshmallows en pensioen!

Er is een wonderlijke vergelijking tussen dit snoepgoed en het inkomen voor later. Om dit uit te leggen moeten we terug naar de jaren ’60. Toen ontwikkelde de Stanford Universiteit in de Verenigde Staten de marshmallow-test. Dankzij dit mierzoete experiment ontdekken we veel over nu, later en hoe we daar naar handelen.

Wil je nu 1 marshmallow of straks 2?
De marshmallowtest gaat als volgt. Kinderen (van een jaar of 5) zitten aan tafel. Ze krijgen een marshmallow van de onderzoeker. Als ze deze niet opeten voordat de onderzoeker later terugkomt krijgen ze er nog een. Een verdubbeling dus! Als ze besluiten om het snoepgoed wel op te eten voordat de onderzoeker terug is, dan moeten ze het daarmee doen.

Wat denk jij? Kiezen de kinderen voor voldoening op korte termijn óf zijn ze in staat om de verleiding van die ene lekkere marshmallow uit te stellen, zodat ze er straks twee krijgen? En wat zegt dat?

Soms kunnen we niet wachten
De kinderen die met de test meededen, zijn nog een aantal jaar door de onderzoekers gevolgd. En wat blijkt? De kinderen die de marshmallow lieten liggen presteerden beter, bijvoorbeeld op school.

Dat betekent ook dat sommigen, die wel direct op de marshmallow doken, het lastig vinden om nu een kleine opoffering (lees: wachten) te doen. Ook al levert even wachten op termijn meer op. Hier komt de vergelijking met nu sparen voor later om de hoek kijken.

Sparen voor later
Met sparen voor later werkt het net als bij de marshmallow-test: de één kan heel goed geduldig zijn voor een grote beloning in de toekomst. De ander kan de verleiding niet weerstaan en geeft nu al zijn geld uit. Daarom is maar goed dat ons pensioen collectief geregeld is. Zo weten we zeker dat iedereen later extra marshmallows heeft. Wil je meer weten over ons pensioenstelsel? Klik dan hier, of hier.

Pssst... Wil je zien hoe de marshmallow-test gaat? Hier zie je hoe het SBS6-programma 'Mensenkennis' het experiment opnieuw uitvoert. Cute!     

 

 

 

 

Thema's

Nieuwsbrief