Pensioen in 1 minuut

Pensioen in 1 minuut

Pensioen, je kent het wel, maar weet je ook precies wat het inhoudt en hoe het werkt? Wij leggen je de belangrijkste dingen in 1 minuut uit. Ready? Go!

Wat is pensioen?
Het is vrij simpel: pensioen is je inkomen voor als je stopt met werken. Als je stopt met werken wil je natuurlijk wel elke maand een inkomen houden. Dat inkomen heet dus pensioen en dat krijg je elke maand voor zo lang als je leeft. Zelfs als je 110 jaar wordt krijg jij gewoon elke maand pensioen.

Is dat alles?
Nee, pensioen is meer. Naast inkomen voor later, is pensioen namelijk ook bescherming voor nu. Stel dat je plotseling arbeidsongeschikt wordt, dan zorgt je pensioenfonds dat jouw pensioenopbouw gewoon doorgaat. Daarmee heb jij als je later met pensioen gaat gewoon een volledig pensioen opgebouwd.

En je partner?
Pensioen is ook bescherming voor je partner. Als je overlijdt terwijl je nog aan het werk bent, dan zorgt jouw pensioenfonds er in de meeste gevallen voor dat jouw partner een pensioen krijgt omdat jouw inkomen is weggevallen. Dat heet partnerpensioen. En als je kinderen hebt krijgen zij tot een bepaalde leeftijd vaak ook een uitkering. Dat heet wezenpensioen.

Hoe wordt het betaald?
Al deze uitkeringen zijn mogelijk omdat jij samen met je collega’s in een pensioenfonds zit. Samen zorgen jullie ervoor dat deze risico’s gedragen kunnen worden. Bij een fulltimebaan werk je gemiddeld 1 dag per week voor je inkomen van later. Voor pensioen geldt hoe eerder je begint met opbouwen hoe langer het geld kan groeien tot een mooi inkomen waar je later lekker van kunt genieten.

Lees ook

Thema's

Nieuwsbrief