Hogere AOW leeftijd? Je kunt nog steeds eerder met pensioen!

Hogere AOW leeftijd? Je kunt nog steeds eerder met pensioen!

In de krant lees je veel over pensioen en AOW. De AOW-leeftijd gaat omhoog en het lijkt daardoor alsof we allemaal langer moeten gaan werken. Maar is dat wel zo? En wat is het verschil tussen AOW en pensioen?

Goed nieuws!
Laten we beginnen met het goede nieuws. Ook al gaat de AOW-leeftijd omhoog, dan betekent dat niet automatisch dat je straks langer moet doorwerken. AOW is slechts een van de drie onderdelen waaruit jouw pensioen is opgebouwd. Als jij zorgt dat je in de andere ‘potjes’ genoeg geld hebt zitten dan kun je misschien al met pensioen voordat je de AOW gerechtigde leeftijd hebt bereikt.

En die andere potjes dan?
Naast de AOW bestaat je pensioen uit het werknemerspensioen en tot slot opgebouwd eigen vermogen. Het werknemerspensioen bouw je automatisch op als jij voor een werkgever werkt. Eigen vermogen is het geld dat je zelf hebt gespaard of bijvoorbeeld je koophuis (waarvan je misschien de hypotheek voor het grootste gedeelte hebt afgelost tegen de tijd dat je met pensioen gaat).

En als ik eerder met pensioen wil?
Als je van plan bent om gewoon door te werken totdat je AOW krijgt hoef je niets te doen. Maar mocht je al met pensioen willen voordat je AOW ontvangt blik dan eens vooruit op je eigen situatie. Vraag jezelf af of je de jaren totdat je AOW krijgt met jouw werknemerspensioen en eigen vermogen toekunt. Je verwachte pensioen kun je hier heel makkelijk checken. Daarnaast kun je natuurlijk ook contact opnemen met jouw pensioenfonds of het aan je werkgever vragen.

Wanneer jij met pensioen gaat ligt dus aan jou. We hebben het beste pensioenstelsel ter wereld dus je uitgangspositie is goed. Check alleen met enige regelmaat even of het bedrag wat jij straks krijgt nog klopt met hetgeen wat jij voor ogen hebt.

Heb je hier iets aan gehad?

Selecteer hier je antwoord:

     

 

 

 

 

Thema's

Nieuwsbrief