Zo werkt een pensioenfonds

Zo werkt een pensioenfonds

Stel je voor: je hebt miljarden euro's op je rekening. 1.400 miljard euro om precies te zijn. Al dat geld heb je gekregen van de werkende mensen in Nederland. En het mooie is: Je kunt het uitgeven aan (bijna) alles wat je wil.

Er zijn wel een aantal richtlijnen waar je aan moet voldoen: je bestedingen moeten geld opleveren en er mag geen groot risico zijn dat het geld verdwijnt. Je moet er verantwoord mee omgaan, nu en in de toekomst. En oja! Ondertussen moet je de mensen die met pensioen zijn in Nederland maandelijks van inkomen voorzien en zorgen dat je genoeg hebt voor de mensen die straks met pensioen gaan.

Dit is de uitdaging waarvoor pensioenfondsen zich elke dag inzetten. Voor jou. In dit artikel leggen we eenvoudig uit hoe ze dat doen.

Hoe we met z’n allen bijdragen, en profiteren
Grofweg 90% van de mensen die een werkgever hebben dragen elke maand een deel van hun salaris af voor het inkomen voor later, als ze gestopt zijn met werken. Dit doen ze bij een van de ongeveer 200 pensioenfondsen die Nederland telt.

Elk van deze fondsen draagt de verantwoordelijkheid om de pensioenpremies te verzamelen via de werkgever, deze te beleggen en te uit te keren aan de mensen die met pensioen zijn én op te sparen voor de mensen die (veel) later met pensioen gaan.

Wat een pensioenfonds met al deze bijdrages doet
Al het geld wordt geïnvesteerd en belegd door de pensioenfondsen. Deze beleggingen worden gespreid gedaan om risico’s te beperken. Elke dag wordt een afweging gemaakt in wat het beste rendement oplevert. Hier zijn regels aan verbonden, om te zorgen dat zowel korte termijn doelstellingen, als doelstellingen op lange termijn gehaald kunnen worden. 

De pensioenfondsen staan onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en Autoriteit Financiële Markten (AFM). Zij controleren of de fondsen gezond zijn en blijven zodat ze hun functie nu én later kunnen blijven vervullen. Daarmee bedoelen we: ervoor zorgen dat er later pensioen voor jou is en ervoor zorgen dat de mensen die nu met pensioen zijn iedere maand pensioen als inkomen op hun bankrekening gestort krijgen.

Wat JIJ er aan hebt
Door ieders bijdrage te bundelen staan we samen sterk. En omdat de pensioenfondsen namens ons allemaal en voor de lange termijn investeren, zijn de rendementen hoger. En ook handig: zo hoef jij hier zelf niet over na te denken. Zou jij weten waar jij je geld op moet inzetten?

Met andere woorden: pensioenfondsen maken er wél een pot, maar géén potje van. En dat is maar goed ook!

Meer weten over jouw pensioen? Kijk dan hier.

     

 

 

 

 

Thema's

Nieuwsbrief