Hoeveel keuzevrijheid kan jij aan?

Hoeveel keuzevrijheid kan jij aan?

Binnen ons pensioenstelsel is er weinig te kiezen. Dat heeft nadelen, maar ook voordelen. Laten we met de voordelen beginnen!

Zou jij sparen voor later als het niet zou hoeven?
Waarschijnlijk denk je van wel. Maar of je het echt zou doen en hoeveel je dan zou sparen, is een tweede. In ons pensioensysteem spaar je verplicht voor je pensioen. Dus dat is in ieder geval geregeld. Een tweede voordeel is dat je via ons verplichte pensioensysteem ook meteen verzekerd bent. Als jou vandaag iets overkomt waardoor je niet meer kunt werken, dan blijft je inkomen voor later beschermd. In die zin dat de opbouw van je pensioen doorgaat.

Stel dat je plotseling overlijdt. Dan zorgt je pensioenfonds in de meeste gevallen voor een uitkering voor je partner en je kinderen. Zodat zij zonder financiële zorgen verder kunnen met hun leven, en je kinderen bijvoorbeeld kunnen gaan studeren. En gaat het bedrijf waarvoor je werkt failliet? Je pensioen blijft dan gewoon veilig.

Binnen een pensioenfonds zijn grote risico’s dus al afgedekt. Zo weet je zeker: jij krijgt in ieder geval later pensioen.

Uit onderzoek blijkt dat 3 op de 4 Nederlandse werknemers blij is dat ze via hun werk verplicht voor hun pensioen sparen, zodat ze hun inkomen voor later niet zelf hoeven te regelen. Veel mensen geven aan dat ze graag zouden zien dat grote financiële thema's waar je in je leven mee te maken hebt: pensioen, wonen en zorg, beter op elkaar afgestemd kunnen worden. De pensioensector is nu druk aan het onderzoeken of dit mogelijk is.

Wat vind jij van de manier waarop wij pensioen in NL hebben geregeld?

Selecteer hier je antwoord:

Lees ook

Thema's

Nieuwsbrief