Trouwen + geldzaken = een goed huwelijk(?)

Trouwen + geldzaken = een goed huwelijk(?)

Trouwen betekent dat je de rest van je leven samen met je partner wil doorbrengen. Dat is hartstikke mooi! Maar wist je dat het ook betekent dat het een en ander verandert voor jullie financiën? In dit artikel lees je waar je op let als je gaat trouwen, en vind je een handig lijstje met onderwerpen om met je partner te bespreken.

Gemeenschap van goederen, of ...?
Sinds 1 januari 2018 zijn de voorwaarden aangepast. Voorheen trouwde je standaard in volledige gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alles wat jullie bezitten ook daadwerkelijk van jullie allebei is. Bij een scheiding wordt dit ook als zodanig verdeeld.

Als je nu trouwt of een samenlevingsovereenkomst aangaat is dat automatisch in beperkte gemeenschap van goederen, het betekent dat alleen wat jullie tijdens de formele periode samen opbouwen van jullie beide is. Ieder houdt zijn persoonlijke eigendom, van voor deze periode.

Het klinkt allemaal erg stijfjes. En dat is het ook. Liefde gaat niet alleen door de maag, maar ook langs de notaris.

Praten over geldzaken
Voor jij en je partner gaan trouwen of een samenlevingscontract aangaan is het goed om over geldzaken te praten. Bespreek bijvoorbeeld wat jullie beide verdienen, en wat jullie maandelijks uitgeven. Een simpel overzicht in twee kolommen kan hierbij helpen.

Er zijn natuurlijk meer tips voor geldzaken als je gaat trouwen of samenwonen, wil je die weten? Kijk dan hier op de site van Wijzer in geldzaken.

Samen oud wordenEen van de tips in bovenstaand lijstje gaat over pensioen. Het is goed om te weten dat je pensioenuitvoerder een berichtje krijgt als jij getrouwd bent. Dan is gelijk het partnerpensioen geregeld. Handig hé!
Maar… Als je gaat samenwonen, dan moet je wel zelf even in actie komen. Waarom en hoe precies lees je snel op deze site!

Goed om te doen: Kijk even op de site van je pensioenfonds naar de informatie over partnerpensioen. Dan weet je zeker dat pensioen voor je partner goed geregeld is. ‘Tot de dood u scheid’.

Ga jij even checken hoe het partnerpensioen voor jou is geregeld?

Selecteer hier je antwoord:

     

 

 

 

 

Thema's

Nieuwsbrief