Wat als … 1 inkomen weg valt?

Wat als … 1 inkomen weg valt?

Als je gaat samenwonen met je partner regel je vaak ook iets officieels. Of je sluit een samenlevingscontract af, of je kiest voor geregistreerd partnerschap of je stapt in het huwelijksbootje. Vanaf dat moment ben je niet meer de enige die van jouw inkomen afhankelijk is.

Daarom is het goed om even na te denken over het scenario ‘wat als één van de inkomens onverwachts wegvalt, omdat je plotseling overlijdt?’ Dan is het fijn als je iets hebt geregeld zodat je partner (en kinderen) goed achterblijft.

Daarvoor bestaat er partnerpensioen. Partnerpensioen wordt door je pensioenfonds vaak ook nabestaandenpensioen genoemd. Op de website van Wijzer in Geldzaken vind je uitleg over wat partnerpensioen precies is. En ook wat goed is om te weten en om te regelen.

Waar kun je zien wat er op gebied van nabestaandenpensioen is geregeld?

1. Check wat er in jouw pensioenregeling is geregeld voor jouw nabestaanden.
Hoe doe je dat?

  • Kijk op Pensioen1-2-3. Je vindt deze op de website van jouw pensioenfonds. Op de Pensioen1-2-3 staan de onderdelen van jouw pensioenregeling. Je ziet dus wat er wel is geregeld en hoe. Je ziet ook wat er niet is geregeld.
    • Kijk op Pensioen1-2-3 of je één van deze iconen ziet, en lees wat erbij staat.

2. Schat in of het genoeg is (o.b.v. het huidige inkomen)
Of het bedrag genoeg is, kunnen anderen niet voor jou zeggen. Want jij bent de enige die weet hoeveel geld je iedere maand nodig hebt. 

Heb je een nieuwe baan, controleer dan opnieuw wat je in jouw pensioenregeling wel en niet krijgt. Want dit kan per pensioenregeling verschillen! Goed om te weten is dus wat er met het partnerpensioen gebeurt als je een nieuwe baan hebt: hou je daar recht op of vervalt dat?

Heb jij partnerpensioen op opbouwbasis of op risicobasis?

Selecteer hier je antwoord:

     

 

 

 

 

Thema's

Nieuwsbrief