Haal jij het maximale uit je sollicitatiegesprek?

Haal jij het maximale uit je sollicitatiegesprek?

Tijdens het sollicitatieproces moet het een keer keer over je salaris gaan. Voor veel mensen geldt dat zij vooral kijken naar het salaris, de vakantiedagen en de mogelijkheid om een leaseauto te krijgen. Niet zo gek, want daar heb je direct voordeel van. Maar er is nog een onderdeel van je salaris dat zeker zo belangrijk is. Al is het maar omdat er meer geld mee gemoeid is dan met andere arbeidsvoorwaarden. De vraag ‘Hoe zit het met mijn pensioen?’ wordt dan ook té weinig gesteld tijdens een sollicitatiegesprek.

Pensioen is ook salaris
De bijdrage van je werkgever (en jou) voor later is ook inkomen. Sterker nog, dit bedrag is veel groter dan de bijdrage aan een lease-auto of een eventuele vergoeding voor de nieuwste iPhone. Het duurt alleen nog even voordat je pensioen krijgt. Gemiddeld werk je een dag per week aan je inkomen voor later. Dat is goed om te realiseren als jij je salaris bespreekt.

Hoe praat je over pensioen
Jouw pensioen wordt opgebouwd doordat je werkgever en jij een percentage van het salaris afdragen aan een pensioenfonds (of -verzekeraar). Hoe groot dat percentage is, staat vast. Hier kan jij niet over onderhandelen. Toch is het goed om te realiseren dat pensioen eigenlijk ook gewoon salaris is.

Het is voor bedrijven niet altijd verplicht om jou pensioenopbouw als arbeidsvoorwaarde aan te bieden. Gelukkig bieden de meeste bedrijven wel automatisch pensioen aan. Vraag tijdens je salarisonderhandeling welke afspraken het bedrijf met welk pensioenfonds heeft.

De persoon met wie jij je salarisonderhandeling doet, weet wat er voor het pensioen geregeld is. Als dit niet zo is, dan kun je aangeven dat je het later wilt weten. Dat is helemaal geen gekke vraag.

Wat kun je later ongeveer verwachten?
Goed om te weten: op www.mijnpensioenoverzicht.nl kan je 24/7 inloggen om te kijken hoeveel pensioen je later krijgt. Let wel op: Hoe dichter je bij je pensioen komt, hoe preciezer de inschatting wordt. 

Zo, nu weet je dat het best de moeite waard is om tijdens je sollicitatiegesprek naar pensioen te vragen. Succes met solliciteren! Ga jij vragen naar je pensioen?

Enne… Je kan natuurlijk ook naar je pensioen vragen als je niet aan het solliciteren bent!

Ga jij vragen naar je pensioen tijdens je sollicitatiegesprek?

Selecteer hier je antwoord:

     

 

 

 

 

Thema's

Nieuwsbrief