Haal jij het maximale uit je functioneringsgesprek?

Haal jij het maximale uit je functioneringsgesprek?

De zomer is over het algemeen de periode waarin functioneringsgesprekken plaatsvinden. Wist je dat het functioneringsgesprek ook een moment is om naar je arbeidsvoorwaarden te vragen? De arbeidsvoorwaarde pensioen hangt bijvoorbeeld samen met het salaris dat je krijgt: ga je meer verdienen, dan bouw je ook meer pensioen op. Je ziet: het gaat over geld, dus best waardevol om hierover meer te weten!

Hoe functioneer je?
Blik voordat je het gesprek hebt terug op je eigen presteren. Heb jij eruit gehaald wat er in zat? Wat ging goed en wat kon er beter? Wat is er nodig om het beter te laten gaan in de toekomst? Als je het lastig vindt, doe dit dan samen met een collega of vriend. Kun je meteen een keer oefenen.

Kijk verder dan je salaris
Grote kans dat jij het meest benieuwd bent naar een mogelijke loonsverhoging. Hartstikke mooi als je die krijgt natuurlijk, maar vergeet vooral niet om ook je andere arbeidsvoorwaarden eens onder de loep te nemen. Misschien bel je tegenwoordig wel erg veel en zou je daarom best een telefoon(abonnement) van de zaak kunnen krijgen of extra vrije dagen.

Arbeidsvoorwaarden zijn méér dan alleen je salaris en vrije dagen. Denk ook eens aan je pensioen. Wist je dat pensioen een belangrijke én kostbare arbeidsvoorwaarde is? Tijdens je functioneringsgesprek kun je het hebben over je arbeidsvoorwaarden: je kunt vragen om extra vrije dagen, maar ook hoe het nou precies zit met je pensioen.

Daarnaast is het ook belangrijk om niet te vergeten dat je werk een groot onderdeel is van je leven. Stel je vooraf de vraag welke van je werkzaamheden je het allerleukst vindt. Geef dit in het gesprek aan en misschien dat je een groter deel van je tijd aan die werkzaamheden kan gaan besteden. Zo blijf je jezelf ontwikkelen én doe je wat je leuk vindt: 2 vliegen in 1 klap!

Wat wil je bereiken?
Stel je zelf vooraf de vraag: Wat wil ik uit het gesprek halen? Meer salaris, inzicht in hoe het precies zit met je arbeidsvoorwaarden, meer verantwoordelijkheid? Dit is je kans om je vragen te stellen en om nog meer uit je werk te halen. Don’t waste it.

Ga ervoor!
Zorg in ieder geval dat je goed in de wedstrijd zit en kom voorbereid naar je functioneringsgesprek. Voorkom dat je met je mond vol tanden aan het gesprek begint en probeer je functioneren en groei te koppelen aan je arbeidsvoorwaarden. Zie het als een moment om aan te geven hoe jij jezelf wilt ontwikkelen en om je vragen te stellen. Kijk hierbij verder dan alleen je salaris. Er valt namelijk ook bij andere arbeidsvoorwaarden winst te behalen. Vraag gewoon wat je wil vragen en geef aan hoe jij je ontwikkeling voor je ziet.

Succes!

     

 

 

 

 

Thema's

Nieuwsbrief