Voltijd of deeltijd werken. Wat betekent dat voor jouw pensioen?

Voltijd of deeltijd werken. Wat betekent dat voor jouw pensioen?

Het pensioen dat je via je werk opbouwt is een aanvulling op de AOW. Je krijgt AOW voor de jaren die je in Nederland woont. Aanvullend pensioen bouw je op via je werk. Aanvullend pensioen bouw je op over het aantal uren dat je per week werkt.

Als je voltijd werkt, dan bouw je ook volledig pensioen op. Het is dan vaak niet nodig om zelf nog extra pensioen op te bouwen. Maar dat kan natuurlijk wel altijd als je zelf graag extra pensioen wil sparen.

Werk je deeltijd? Dan bouw je deels pensioen op. Hoe werkt dat? Als je 32 uur per week werkt, bouw je ook voor 32 uur per week pensioen op. En als je 24 uur per week werkt, dan bouw je voor 24 uur pensioen op. Enzovoort.

Deeltijd werken betekent dus dat je geen volledig aanvullend pensioen opbouwt. Dat heeft tot gevolg dat het aanvullende pensioen lager is. Als je al jong begint met deeltijd werken, dan valt het pensioen dat je straks krijgt een stuk lager uit. Daarom is het slim om, als je deeltijd werkt, goed in de gaten te houden of je jouw pensioen later voldoende is om van te leven. Hier lees je hoe je er achter kunt komen of je pensioen later voldoende is.

Werk jij voltijd of deeltijd?

Selecteer hier je antwoord:

     

 

 

 

 

Thema's

Nieuwsbrief