Weet jij wat je écht verdient?

Weet jij wat je écht verdient?

Eind april verscheen er op de website van de Volkskrant een artikel waarin staat dat de Tweede Kamer het kabinet heeft gevraagd onderzoek te doen naar de ‘eerlijke loonstrook’. Wij vertellen je wat deze eerlijke loonstrook inhoudt en waarom het goed is dat er eens kritisch naar de huidige loonstrook wordt gekeken.

Wat is er aan de hand?
De Tweede Kamer heeft aan het kabinet gevraagd om onderzoek te doen. Het onderzoek moet ertoe leiden dat iedereen een loonstrook krijgt in begrijpelijke taal waar direct duidelijk wordt hoeveel je nou écht verdient.

Waarom is het belangrijk?
Inzicht krijgen in het geld dat je écht verdient is om meerdere redenen belangrijk. Ten eerste zijn de huidige loonstroken voor een normaal mens, de ontvanger van de loonstrook, vaak niet te begrijpen. Vage afkortingen van nuttige zaken als verzekeringen en pensioen zijn lastig om te ontcijferen (als ze er al op staan).
Dat is dan ook meteen het tweede probleem, de loonstrook is heel vaak niet compleet. Een eerlijke loonstrook is zowel begrijpelijk voor de gebruiker, als compleet.

Wat gaat er gebeuren?
De Tweede Kamer heeft aan het kabinet gevraagd om onderzoek te doen. Er zal gekeken worden naar de manier waarop loonstroken nu worden gemaakt en wat er moet veranderen om te zorgen dat iedereen een loonstrook krijgt in begrijpelijke taal waar direct duidelijk wordt hoeveel je nou écht verdient.

Krijgen we binnenkort dus een eerlijke loonstrook?
De kans dat de loonstrook gaat veranderen is groot. Maar dat gaat niet binnen een paar maanden gebeuren. Er zullen waarschijnlijk verschillende onderzoeken plaatsvinden en mogelijk moet ook de wetgeving worden aangepast. Het is dus waarschijnlijker dat het nog een jaar (of twee) gaat duren.

Wat kun je tot die tijd doen?
Gelukkig hoef je niet zo lang te wachten om een beter inzicht te krijgen in jouw inkomsten en wat er met het deel van je salaris gebeurt dat wordt afgedragen voor zaken als pensioen. Met deze tool kun jij bijvoorbeeld heel snel berekenen hoeveel pensioen je straks krijgt op basis van het bedrag dat op dit moment elke maand wordt ingelegd voor je pensioen. Zo kun je direct zien of je op de goede weg zit!

     

 

 

 

 

Thema's

Nieuwsbrief